Država će otkupljivati viškove mleka

made-in-germany-rs-mleko-casa

Iz Centralne asocijacije prerađivača mleka Vojvodine javljaju da su sa Vladom Srbije dogovorili da država otkupi viškove koncentrovanog i mleka u prahu, kako bi se na taj način prerađivačima olakšao otkup sirovog mleka od proizvođača.

Mlekare su se ovim dogovorom ujedno obavezale da će otkupiti svo mleko od proizvođača, osim onog koje ne zadovoljava propisane kriterijume kvaliteta, prenosi „RTV“.

Zajednički problem proizvođača i prerađivača mleka u Srbiji trenutno predstavlja i konditorska industrija, koja jeftino mleko kupuje iz Evropske unije (EU). U Centralnoj asocijaciji prerađivača mleka Vojvodine navode da su u saradnji sa Vladom Srbije našli privremeno rešenje za ovaj problem, po kome bi konditori prešli na kupovinu mleka u prahu domaće proizvodnje.

Sanja Bugarski, predsednica ove asocijacije, kaže da su se konditori obavezali da će kupovati mleko u prahu od države, koja će razliku u ceni subvencionisati, a da će ovom merom privremeno biti ublažen udar na srpske proizvođače i prerađivače.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор