„Allahova banka“ dobila licencu za rad u Nemačkoj

made-in-germany-rs-islam-banka

Banka koja posluje po islamskim postulatima, „Kuveyt Turk Bank“, dobila je od Nemačke finansijske inspekcije licencu za rad u ovoj evropskoj zemlji.

Ova banka će do kraja tekuće godine otvoriti četiri svoje poslovnice u Nemačkoj. Prve tri će početi sa radom u Manhajmu, Berlinu i Frankfurtu, a četvrta, do kraja godine, i u Kelnu.

S obzirom da 4,5 miliona muslimana živi u Nemačkoj, a da ih se 21 posto izjasnilo za otvaranje ovakve banke, procene govore da bi se moglo dogoditi da joj u kratkom roku pristupi čak 900 hiljada klijenata.

„Allahovoj banci“, kako je nazivaju mediji u Nemačkoj, po šerijatskom zakonu nije dozvoljeno zaračunavanje kamate. Uprkos tome, islamski bankari očekuju da će godišnji prihod Kuveyt Turk Banke biti oko 1,6 milijardi eura.

U islamskom bankarstvu zabranjena su špekulativna ulaganja i uzimanje kamate. Pri kupovini nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udeo u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi deo je najamnina za preostali deo vlasništva. Što se veći deo otkupi, najamnina je manja, a ugovori koji se jednom sklope ostaju fiksni.

Ovakvim poslovanjem banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja vrednosti švajcarskog franka ne mogu biti prevaljeni samo na jednu stranu, odnosno na kupca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор