“Alijanc” gasi 28 filijala u Nemačkoj

made-in-germany-rs-allianz

Nemačka kompanija “Alijanc” (Allianz SE), koja je najveća evropska osiguravajuća kuća, najavila je smanjenje broja svojih filijala u Nemačkoj, jer su niske kamatne stope i zahtevi regulatora doveli do smanjenja profitabilnosti industrije osiguranja.

Ovom odlukom nemačke kompanije da smanji broj svojih poslovnica u Nemačkoj, sa sadašnjih 88 na 60, biće pogođeno oko 360 radnika, ili oko 1,0 posto zaposlenih, koji uglavnom zauzimaju rukovodeće i logističke funkcije. Kompanija računa da će ovim potezom uštedeti oko 40 miliona eura (45 miliona dolara) godišnje, koji će biti korišćeni za povećanje digitalnih usluga kompanije, saopštio je Alijanc, a javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Kako se dalje navodi, zatvaranje filijala trebalo bi da bude izvršeno do januara iduće godine, a 8.400 agenata osiguranja Alijanca, koji rade u Nemačkoj, ne treba da bude zabrinuto, jer njihov posao neće biti ugrožen.

Analitičari Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), i firmi „JP Morgan Čejs“ i “Barkliz”, upozorili su na predstojeći pad profita osiguravajućih kuća, kao posledicu programa Evropske centralne banke (ECB) o kupovini obveznica, zbog čega se kamatne stope održavaju na istorijski niskim nivoima. Prošlog meseca iz „JP Morgana“ je ocenjeno da će niže kamatne stope i nova pravila kapitala primorati osiguravače da izdvajaju više novca za poslovnice koje nude siguran povraćaj investitorima, prenosi agencija “Tanjug”.

Prosečna garantovana kamatna stopa u Nemačkoj, gde je Alijanc tržišni lider u životnom osiguranju, iznosi 3,0 posto. Na Frankfurtskoj berzi rednost akcija Alijanca pala je u jutarnjem trgovanju za 0,6 posto, na 138,95 eura po akciji, što je peti dan uzastopnog pada. Blumbergov indeks evropskih 500 osiguravajućih kuća takođe je peti dan za redom skliznuo za 0,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор