U Nemačkoj ruske onlajn banke privukle milijarde eura

made-in-germany-rs-bank

Kroz onlajn banke u Nemačkoj, ruske državne banke “Sberbanka” i “VTB”, koje su pod sankcijama, našle su način da privuku milijarde eura, iznenadivši evropske klijente neobično visokim kamatnim stopama.

Kako piše list “RBK”, od jula 2014. godine Sberbanka je preko svoje evropske ćerke “Sberbank Evropa” počela da privlači depozite u Nemačkoj. Prvo je pokrenut projekat “Sberbank direct” isključivo za pružanje onlajn usluga, bez otvaranja klasičnih šaltera.

– Upravo se to rešenje pokazalo kao veoma popularno na tržištu. Projekat je pokrenut u pravom trenutku i omogućio je banci da mobiliše devizne rezerve u kritičnom trenutku, kada su one bile od vitalnog značaja za banku – objasnio je direktor Sberbanke German Gref na skupštini akcionara krajem maja.

Od momenta lansiranja programa, banka je za pola godine stekla 25.000 klijenata, čiji je obim uloga iznosio 700 miliona eura. Do 2. juna ove godine broj klijenata je gotovo udvostručen, na 46.000, dok je obim njihovih depozita dostigao 1,6 milijardi eura, rečeno je listu “RBK” u pres službi banke. Po rečima Aleksandra Morozova, finansijskog direktora Sberbanke, ovakvo poslovanje omogućilo je Sberbanci Evropa da matičnoj banci vrati kredit od milijardu eura, prenosi agencija “Tanjug“.

Šef Odeljenja zavisnih preduzeća VTB banke Mihail Jakunjin, naglašava da je ova banka prva počela rad sa fizičkim licima u Evropi po onlajn modelu. Od kraja 2011. godine “VTB dajrekt onlajn banka” fokusirana je na privlačenje depozita privatnih lica koja rade u Nemačkoj i Francuskoj. Do kraja 2013. obim depozita ove banke dostigao je 2,5 milijardi, a na kraju 2014.godine čak 3,9 milijardi eura, što znači da je tokom sankcija 2014. godine banka privukla 1,4 milijarde eura.

Ruske državne banke klijente u Nemačkoj privlače neobično visokim kamatama od 1,4 posto na godišnjem nivou, dok za trogodišnji ulog Sberbanka dajrekt nudi godišnju kamatu od 2,2 posto. Poređenja radi, najviša kamata koju daje najveća nemačka banka “Dojče banka” za osmogodišnji depozit iznosi 0,6 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор