Nova zgrada nemačke ambasade u Beogradu

made-in-germany-rs-zgrada-nemacke-ambasade-u-beogradu

Srušena je stara zgrada nemačke ambasade u Beogradu u Ulici kneza Miloša, da bi se na njenom mestu 2018. godine našla nova rezidencija ove evropske zemlje, vredna 19 miliona eura.

Bivši objekat ambasade, koji datira iz 1977. godine, van funkcije je još od 2012. godine, a pre samo godinu dana proglašen je za nebezbedan u slučaju zemljotresa, zbog čega je odlučeno da bude srušen. Prema planu radova na gradilištu, raščišćavanje parcele bi trebalo da bude završeno već 16. aprila, prenose „Večernje novosti“.

Na sajtu Državne agencije za izgradnju i planiranje Nemačke saopšteno je da je ovakva odluka doneta nakon što je ustanovljeno da građevina ne ispunjava bezbednosne uslove u slučaju zemljotresa. Kao rešenje usvojen je projekat potpune rekonstrukcije objekta iz temelja, za šta je izdvojeno čak 19 miliona eura. Posle raščišćavanja terena, radovi na gradilištu ući će i u fazu pripreme za izgradnju nove rezidencije.

Nova zgrada nemačke ambasade prekinuće niz karakterističnih rustičnih fasada kakve se nalaze na zgradama duž ulice Kneza Miloša. Tu će se sada naći moderna pravougaona građevina sa zelenom oazom u usečenom delu zgrade, što je pobedničko rešenje konkursa za idejni projekat izgleda ambasade, a koji je delo arhitektonske kancelarije iz Minhena.

Krajnji rok za završetak radova na novoj zgradi nemačke ambasade u Srbiji planiran je u 2018. godini, a građani se za sve što im treba, do tada mogu obratiti službenicima ambasade privremeno smeštenim u ulici Neznanog junaka 1 ili u konzularnom odeljenju u Birčaninovoj ulici 19 a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор