Pivo štiti od Alchajmera, čuva srce i dobra je dijeta?

made-in-germany-rs-pivo01

Sudeći po rezultatima najnovijih istraživanja Medicinskog centra u Austriji, pivo može da zaštiti od Alchajmerove bolesti, pomaže pri gubitku težine i smanjuje rizik od bolesti srca.

U prilog ovih tvrdnji govore i rezultati istraživanja italijanskih stručnjaka iz 2011 godine, koji su otkrili da „umerene pivopije“ imaju čak 42 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti. Takođe, prema pisanju časopisa „Men’s Health“, pola litre piva dnevno može da smanji rizik od pojave bubrežnog kamenca za čak 40 posto. Stručnjaci su otkrili i da silicijum koji se nalazi u pivu smanjuje unos aluminijuma u sistem za varenje i time usporava nakupljanje metala u organizmu i mozgu, što je dobra preventiva protiv Alchajmerove bolesti, prenosi „Hafington post“.

Što se tiče „pivskog stomaka“, naučnici kažu da nema dokaza da pivo goji, već naprotiv tvrde da pomaže kod gubitka viška kilograma.

– Konzumiranje piva poboljšava rad žuči, što pomaže varenje masne hrane. Pivo sadrži mnogo vlakana, pa će dve čaše ovog pića osigurati unos od 10 do 30 posto preporučene doze, a to će omogućiti da se osoba duže oseća sitom – objašnjava doktor Stiven Domenig, upravnik Medicinskog centra u Austriji.

Međutim, uprkos ovakvim dokazima o zdravstvenim prednostima piva, „National Health Service“ upozorava da redovno ispijanje piva može da poveća rizik od pojave raka grla i raka dojke kod žena, visokog krvnog pritiska i moždanog udara, bolesti jetre, pankreasa, smanjenja plodnosti…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор