Znaju li naši potrošači šta kupuju?

made-in-germany-rs-oznacavanje-proizvoda

Potrošačka udruženja u Srbiji upozoravaju da sadašnji zakon ostavlja prostor za brojne manipulacije pri deklarisanju proizvoda. Po njihovom mišljenju, stanje u deklarisanju prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije je haotično, a trenutna zakonska regulativa otvara mogućnosti za brojne manipulacije, pa se stoga neki zalažu i za donošenje posebnog zakona o deklarisanju, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako tvrde, podvala ima kod voćnih sokova, čajeva, proizvoda od mesa gde su sastojci životinjskog porekla zamenjeni onim biljnog porekla, o čemu potrošači nisu obavešteni. Oni ističu i da nepotpune informacije o proizvodima ne nanose štetu samo kupcima već predstavljaju i nefer konkurenciju i ugrožavaju poštene proizvođače.

– U deklaraciji moraju biti navedena bitna svojstva i karakteristike samog proizvoda, i ne smeju se sakrivati. Bitna svojstva ne moraju biti nabrojana taksativno, ali je za svakog potrošača veoma bitno da zna opšte poreklo prehrambenih proizvoda koje kupuje. Stanje na domaćem tržištu, kada je u pitanju deklarisanje robe, je haotično, a zloupotrebe brojne godinama u nazad. Istraživanje jedne nevladine organizacije pokazalo je da je gotovo trećina od 2.000 ispitanih proizvoda bila pogrešno deklarisana. Tu spadaju sokovi i čaj od brusnice, koji je u jednom slučaju sadržao svega tri posto arome brusnice. Zato je potrebno pojačati nadzor nad tržištem i formirati nacionalni komitet za bezbednost hrane, jer su u suprotnom otvorena vrata domaćim i stranim špekulantima. Dosta toga u ovoj oblasti je uređeno zakonima, ali postoje problemi u njihovoj primeni i prazan prostor koji otvara mogućnosti za manipulacije – objašnjava predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd Petar Bogosavljević kaže da je „mnogohvaljeni“ Pravilnik o deklarisanju upakovanih proizvoda usvojen krajem prošle godine. Po njegovim rečima, kritike na račun tog pravilnika su ignorisane, a u pripremi je donošenje novog, ali sada pod pritiskom EU, jer ovaj sadašnji nije u potpunosti usaglašen s obavezujućom regulativom EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор