U Srbiju se uvoze otrovni mesni i mlečni proizvodi

made-in-germany-rs-mesne-preradjevine

Srpska veterinarska granična inspekcija sprečila je od početka ove godine uvoz 8.546 kilograma kobasica, viršli, salama i drugih polutrajnih mesnih proizvoda, jer je u njima nađena prevelika koncentracija štetnih aditiva.

Međutim, ono što zabrinjava je pitanje koliko je takvih proizvoda uspelo da zaobiđe carinsku kontrolu i stigne do naših trpeza. Osim toga, prerađevine od mesa s preteranom količinom otrovnih aditiva nisu jedine štetne namirnice koje uvoznici pokušavaju da plasiraju na domaće tržište. U Ministarstvu poljoprivrede navode navode kako je tokom ove godine s granice vraćeno i 18.760 kilograma mleka i mlečnih proizvoda zbog neispravne dokumentacije, piše „Kurir“.

– Granična veterinarska inspekcija rešenjem zabranjuje uvoz neke pošiljke iz inostranstva, a odgovornom licu nalaže jednu od mera, kao što su povraćaj pošiljke isporučiocu ili neškodljivo uništavanje u objektima odobrenim za te namene. Sve troškove nastale sprovođenjem naloženih mera snosi uvoznik pošiljke – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović, kaže da Ministarstvo poljoprivrede mora da promeni praksu kako bi, umesto da potrošače obaveštava kolika je količina nebezbednih proizvoda zaplenjena, saopštavala ko u Srbiji i za koga uvozi opasne namirnice.

– Krajnje je vreme da Ministarstvo poljoprivrede počne da nas obaveštava ko je prerađivač, a ko uvoznik koji pokušava da nam proda takve proizvode, kako bi se tome stalo na put. Mi možemo da pozovemo potrošače da tog trgovca ili uvoznika bojkotuju, a ne da nam špekulanti godinama uvoze šta hoće. Potrošačima ne znači ništa informacija o zaplenjenoj količini opasnih proizvoda, ako ne kažemo ko su ti koji uvoze loše proizvode i kome su oni namenjeni – ističe Papović i podseća da građani nikada nisu ni saznali ko je pre nekoliko godina u Srbiju uvozio neispravno meso iz Brazila i Argentine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор