Bitkoin je rizična valuta, upozorava NBS

Bitcoin Srbija

Narodna banka Srbije (NBS) upozorava da nova virtuelna valuta, bitkoin, nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji i sa njim nije dozvoljeno trgovati u banakama i menjačnicama.

U saopštenju Centralne banke kaže se da je bitkoin virtuelna valuta, a one su oblik neregulisanog digitalnog novca, koji ne izdaje centralna banka, te zato i ne garantuje njegovu vrednost, a ni u Evropskoj uniji bitkoin ne ispunjava uslove da bi bio elektronska valuta.

Kako je navedeno, virtuelne valute poput bitkoina, kupuju se za konvencionalne valute: euro, funtu, dolar itd, direktno od drugog lica ili preko internet platformi, nakon čega se prebacuju na personalizovani bitkoin račun, takozvani digitalni novčanik i koriste se za kupovinu određenih dobara i usluga ili se ponovo konvertuju u konvencionalne valute, prenosi agencija „Tanjug“.

„Vrednost bitkoina na ovim platformama nije garantovana, veoma je varijabilna i određena je ponudom i tražnjom za tom virtuelnom valutom. Internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta po pravilu su neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika prilikom trgovine. Korisnici ne uživaju pravnu zaštitu u slučaju da platforma izgubi novac ili propadne, na primer usled hakovanja, čak i kada je reč o internet platformi koja je registrovana kao privredni subjekt kod nadležnog organa neke zemlje“, kaže se u saopštenju.

NBS upozorava da ulaganje u bitkoin ili slične virtuelne valute koje ne izdaje i za čiju vrednost ne garantuje centralna banka, kao i zbog činjenice da ne postoje nikakvi mehanizmi zakonske zaštite ulagača, predstavlja rizik i može dovesti do finansijskih gubitaka. U skladu s tim, svako ko se upušta u ove ili slične aktivnosti sa virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji iz njih proističu, kaže se dalje u saopštenju.

Evropska agencija za bankarstvo krajem prošle godine je izdala upozorenje o kupovini, držanju i trgovanju virtuelnim valutama, u kome je istakla rizike u vezi sa njihovim korišćenjem. I Evropska centralna banka je ocenila da bitkoin ne ispunjava sve kriterijume da bi se smatrao elektronskim novcem, te da se na njega ne primenjuje Direktiva o elektronskom novcu, podseća NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор