Koliko je realan bitkoin?

made-in-germany-rs-bitcoins

Jedna platforma za trgovanje bitkionom dobila je licencu za obavljanje platnog prometa u Luksemburgu, pa su svetski mediji preneli da virtuelni novac postaje službena valuta Evropske unije. Kao odgovor na napise, Narodna banka je saopštila da se radi samo o licenci i da Evrospka unija ne tretira bitkoin kao valutu.

Bitkoin kao virtuelni novac nije pod nadzorom centralnih banaka, niti ima pokriće u zlatu ili robi, ali sa njim može sve da se kupi. Kada je Japanac Nakamoto Satoši 2009. godine pokrenuo softver sa virtuelnom valutom, malo ko je mogao da predpostavi da će se u njoj 2016. obrtati pet milijardi dolara, ili da će se sa njom moći trgovati čak i na berzama.

– Trenutna cena bitkoina se na tržištu kreće oko 450 dolara. Da bi se njim trgovalo na berzama i stekla zarada, potrebna su određena sredstva kako bi se ušlo u trgovinu i dosta je skuplji vid trgovine od trgovine dolarom, eurom ili običnom valutom – objašnjava ekspert za bitkoin Ognjem Langura, a prenosi “RTS”.

Bitkoin možete sami da stvorite, ali je za to potrebno matematičko kriptografsko znanje. Sve što uradite beleži se u javnoj knjizi koju vide svi. Ova aktivnost se naziva rudarstvo, a rudari su nagrađeni provizijama i novonastalim bitkoinima. Da bi stekli, kupili ili prodali bitkoin morate imati računar ili to raditi virtuelno preko berze. Kada ga zaradite, njime preko kućnog računara možete kupovati razne usluge, poput turističkih, ili proizvode kao što su softveri.

Na primer, američki reper Fifti sent prodaje svoje pesme za bitkoine, a pojedini senatori primaju donacije u virtuelnoj valuti, iako anonimnost porekla ovog novca i razne nedorečenosti još uvek ne dozvoljavaju da ga zovemo novom svetskom valutom.

Još početkom oktobra 2014. godine Narodna banka Srbije (NBS) je upozorila da Zakon predviđa plaćanja dinarima i izuzetno devizama. Eventualna kupovina bitkoinima ne bi bila u skladu s propisima kojima se uređuje devizno tržište i devizno poslovanje, pa NBS ne snosi odgovornost za rizike takve trgovine.

Bitkoin za sada još uvek predstavlja virtuelni balon od sapunice, međutim, ne treba zaboraviti da se njegova vrednost sastoji od računarskih procesa i znanja koja stvaraju novu vrednost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор