Bitkoin premašio 2.000 dolara

Vrednost najpoznatije virtuelne valute „bitkoina“ ponovo je dostigla istorijski rekord, premašivši 2.000 dolara, dok se njegova ukupna tržišna kapitalizacija popela na čak 32,92 milijarde dolara.

Cena ove kriptovalute već mesecima je na uzlaznoj liniji, a samo od početka aprila do danas je porasla za oko 65 procenata, prenosi portal „Investopedija“.

Bitkoin je pre četiri godine po prvi put premašio vrednost od 1.000 dolara, nakon čega je ubrzo pao. Međutim, do kraja prošle godine ponovo je zauzeo izgubljenu poziciju, čemu je po mišljenju ekonomskih stručnjaka najverovatnije doprinela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi kineski propisi.

Međutim, skok cene bitkoina početkom ove godine predstavljao je globalno iznenađenje. Bitkoinom se krajem aprila trgovalo za oko 1.300 dolara, a nakon samo tri nedelje u maju njgova vrednost je porasla za oko 50 procenata, pri čemu je prošle nedelje ojačao za 12 posto.

Analize pokazuju da razlog rasta vrednosti bitkoina treba tražiti u ogromnoj potražnji za njim, prvenstveno u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

Bitkoin ipak nije najveći dobitnik među kriptovalutama. Centralizovana valuta „ripl“, namenjena velikim bankama, skočila je u poslednjih nekoliko nedelja za 1.000 posto, što ju je izbacilo na drugo mesto po vrednoasti među sličnim digitalnim valutama. I bitkoinov rival „etereum“ takođe je ojačao na 130 dolara po komadu, što je više nego dvostruko u odnosu na vrednost koju je imao pre mesec dana, javlja „Tech Crunch“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор