„Bitkoin“ tržište u Srbiji?

Bitcoin Srbija

U Beogradu je u restoranu „Appetite“, kao prvom u regionu koji prima „bitkoine“ („Bitcoin„), prošle nedelje predstavljen jedan od prvih „Bitcoin ATM“ aparata na ovim prostorima, preko kojeg korisnici mogu kupiti jedinice ove virtuelne valute, piše „Netokracija“.

Projekat je pokrenuo srpski startap „Bitcoin365“ koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom. Njegovi osnivači kažu da je Beograd na ovaj način postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran „bitkoin“ automat.

Kako objašnjavaju osnivači ovog startapa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, „Bitcoin365“ je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute ušli još 2011. godine, već na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) „Bitcoina“, potakle su ovaj trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

Okupljenim „bitkoin“ entuzijastima Matanović je pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima može još jedino naći u Sloveniji, gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi i kupovinu i prodaju „bitkoina“. Prvi srpski ATM je jednosmeran i u ovom trenutku prima isključivo eure, a tim vredno radi na osposobljavanju mašine kako bi primala i dinare. Plan je da se ove mašine instaliraju u nekoliko gradova u Srbiji, kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućile kupovina „bitkoin“ valute, čija će vrednost, po Matanovićevoj proceni, sigurno rasti u narednom periodu. Sam bankomat je povezan sa Internetom preko kojeg se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

Cvijović je istakao da u Srbiji zapravo nije regulisan rad ove valute, baš kao što je to slučaj i u drugim zemljama širom sveta. Međutim, osnivači startapa „Bitcoin365“ nastoje da se trgovanje bitkoinima reguliše, te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na isplativost koja se može ostvariti ovakvom trgovinom. Sva trojica osnivača istakla su da se sva neophodna edukacija o ovoj valuti može pronaći na Internetu, te da i dalje nije kasno da se krene sa trgovinom „Bitcoinima“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор