Bitkoin kao službena valuta EU?

made-in-germany-rs-bitcoins

Digitalna monetarna valuta bitkoin, koja služi za obavljanje digitalne trgovine u internet platnoj mreži, upravo je od Evropske unije (EU) dobila važnu licencu.

Nakon što se ova, naširoko nejasna digitalna valuta, našla na udaru nekoliko hakerskih skandala, zbog čega je izgubila na vrednosti, ovakav potez EU zasigurno će je vratiti na nivo vredan poštovanja, pišu „RTL Vijesti“.

Ministarstvo finansija Luksemburga izdalo je licencu koja bitkoinu omogućava da postane platna valuta unutar granica čitave Evropske unije. Na taj način bitkoin će postati valuta koja će moći da se primeni kod procene vrednosti dobara i usluga, kao i sve ostale fizičke valute. Ovim potezom EU će steći uvid u kretanje virtuelne valute, odnosno, ona će ostavljati svoj trag, pa će evropski čelnici imati veću kontrolu nad novcem.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bitkoin još uvek funkcioniše u odvojenim sredinama, zavisno od finansijskih uredbi saveznih država, međutim ovakva odluka EU zasigurno će mu dati ogroman zamah. Svakako će biti zanimljivo posmatrati kako će se to odraziti na svetsku ekonomiju i klasičnu razmenu novca i dobara kakvu smo do sada poznavali.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор