U Hanoveru demonstracije protiv trgovinskog sporazuma

made-in-germany-demonstracije

U nemačkom gradu Hanoveru u subotu se masovno demonstritalo protiv najavljenog sporazuma SAD i Evrope o slobodnoj trgovini, a po proceni policije na ulicama je bilo više od 20.000 ljudi.

Protesti su održani jedan dan pre najavljene posete američkog predsednika Baraka Obame Nemačkoj, gde je zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel otvorio ovogodišnji Međunarodni industrijski sajam u Hanoveru, prenosi agencija “Beta”.

Po rezultatima istraživanja koje je za Bertelsman fondaciju sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja “YouGov”, podrška javnosti transatlantskom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, poznatijem kao TTIP, u Nemačkoj i Americi je u drastičnom padu, prenosi “Vaseljenska”.

Prema anketi, trenutno svega 18 posto građana SAD podržava ovaj sporazum, dok je 2014. godine TTIP imao podršku čak 53 odsto ispitanika. Skoro polovina Amerikanaca se žalila da nema dovoljno informacija o TTIP i da zato ne može da se izjasni.

I mnogi Nemci su protiv sporazuma o trgovini, zbog čega su u subotu demonstranti nosili transparente na kojima je pisalo „Možemo da zaustavimo TTIP“ i „Stop sporazumu“. Na osnovu rezultata ankete Bertelsman fondacije, samo 17 posto Nemaca misli da je TTIP dobra stvar, za razliku od prošle godine kada je sporazum podržavalo 55 posto ispitanika. Istraživanje je pokazalo i da je svaki treći Nemac u potpunosti protiv sporazuma, a da se ovakav negativan stav može objasniti strahom od proizvoda niskog kvaliteta, negativnog uticaja na tržište rada, kao i strahom da bi sporazum ugrozio zaštitu potrošača i ekološke standarde.

– Podrška trgovinskom sporazumu bledi u zemlji koja se smatra šampionom izvoza. Trgovina je ključni okretač nemačke privrede. Ako ona oslabi, oslabiće i nemačka ekonomska snaga i tržište rada – izjavio je ovim povodom predsednik Bertelsman fondacije Art de Geus.

TTIP ima za cilj da stvori najveću zonu slobodne trgovine ukidanjem carinskih barijera između SAD i EU. Zagovornici sporazuma tvrde da bi će on povećati poslovanje u vremenu globalne ekonomske neizvesnosti.

Očekuje se da će ove nedelje na trgovinskom sajmu u Hanoveru američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati o potpisivanju ovog sporazuma. Zvaničnici SAD i EU pokušavaju da ugovore ključne delove TTIP sporazuma pre kraja godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор