Merkelova zagovara nastavak pregovora o TTIP

made-in-germany-rs-eu-sad

Prema mišljenju nemačke kancelarke Angele Merkel, Evropska unija bi trebalo da nastavi pregovore sa SAD o Transatlanskom sporazumu o trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP).

Ona je izjavila da se zalaže za nastavak pregovora i objasnila da šansa za njegovo usvajanje sada zavisi od daljeg pregovaračkog procesa, prenosi agencija “Rojters”.

– Mnoge članice EU su suočene sa visokom nezaposlenošću, zbog čega je potrebno podržati sve što omogućava otvaranje novih radnih mesta, pa tako i sporazum o slobodnoj trgovini – istakla je nemačka kancelarka.

Zvaničnici EU i SAD bi želeli da sklope ovaj sporazum pre januara i završetka mandata američkog predsednika Baraka Obame, međutim, i dalje vlada velika neizvesnost da li će do toga uopšte doći.

I sam zamenik Angele Merkel, nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel, je prošlog meseca kategorički ustvrdio da u Nemačkoj nema dovoljne podrške i interesovanja za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i SAD.

I Francuska i Belgija su takođe dovele u sumnju perspektive dogovora o novom trgovinskom sporazumu, a i među Amerikancima je skepticizam sve veći, navodi britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор