Evropa ne pristaje na trgovinski sporazum sa SAD

made-in-germany-rs-eu-sad

Pregovori o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije (TTIP) između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije „zvanično nisu uspeli, iako to zapravo još uvek niko neće da prizna”, izjavio je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.

On je istakao da su pregovori propali jer “Evropljani nisu hteli da se podvrgnu američkim zahtevima”, a tokom 14 rundi pregovora dve strane se nisu složile ni oko jednog od 27 razmatranih poglavlja.

Nemački ministar ekonomije je uporedio TTIP pregovore sa sporazumom o slobodnoj trgovini sklopljenim izmedju EU i Kanade, za koji je rekao da je više fer za sve strane, navodi agencija „Frans pres“.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vek i podrazumeva usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i zaštitu prava potrošača.

Otpor ovom sporazumu je rastao sa obe strane Atlantika, jer kritičari sumnjaju u korisne efekte otvorenije trgovine. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je stala u odbranu TTIP-a, ističući da je on u potpunosti u interesu Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор