Evropa uvodi Americi kontratarife

Protiv tarifa SAD na uvoz čelika i aluminijuma Evropa će uvesti kontramere, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon Samita G7 u Kanadi i izrazila žaljenje zbog iznenadne odluke američkog predsednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje 7 najmoćnijih ekonomija sveta.

– Povlačenje, da se tako izrazim, preko tvita je po malo depresivno. Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma – rekla je Merkelova nakon samita G7 u intervju za nemačku TV „ARD“.

Nešto ranije portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je saopštio da Nemačka i dalje podržava saopštenje G7, uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da povuče podršku deklaraciji donetoj na ovogodišnjem samitu.

SAD su nedavno uvele carinske tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika. Nakon prevremenog odlaska sa samita G7, Tramp je tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina sastanka, premijera Kanade Džastina Trudoa.

Za ove optužbe agencija „Asošiejted pres“ kaže da su „napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD“ i dodaje da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je na samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор