U Nemačkoj protesti zbog TTIP i CETA sporazuma

made-in-germany-rs-eu-sad

U sedam nemačkih gradova u subotu su održani protesti protiv TTIP i CETA trgovinskih sporazuma, na kojima se okupio manji broj demonstranata od očekivanog, prenose nemački mediji.

“U Berlinu se uoči početka protestne šetnje umesto očekivanih 100.000 ljudi okupilo oko 30.000 demonstranata. U Kelnu se do podneva okupilo oko 10.000 učesnika protesta, a organizatori su očekivali oko 30.000 ljudi. Slično je stanje i u ostalim gradovima – saopštila je nemačka policija, a prenela agencija “Hina”.

Pod sloganom “Zaustavimo CETA-u i TTIP! Za pravedniju svetsku trgovinu”, na demonstracije protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog sporazuma (TTIP) između SAD i EU i Sveobuhvatnog privrednog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU, nemačke građane su pozvali savez sindikata, udruženje za očuvanje životne sredine, crkvene zajednice, kao i stranke Zeleni i Levica.

Ovi protesti su pored Berlina i Kelna, održani i u Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Lajpcigu i Štutgartu, a protivnici transatlantskih trgovinskih sporazuma smatraju da bi njihovim stupanjem na snagu bili ugroženi standardi životne sredine i zaštite potrošača.

U intervjuu za nemački dnevnik “Bild”, komesarka EU za trgovinu Cecilija Malmstrem je uoči protesta u Nemačkoj organizatorima zamerila da šire neistine. Po njenim rečima,”mnoge protivnike TTIP ne zanima previše istina, a u raspravi oko TTIP i CETA sporazuma ima mnogo nesporazuma, bajki i laži”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор