Pej Pal nema dozvolu za platni promet u Srbiji

made-in-germany-rs-paypal

Narodna banka Srbije (NBS) navodi da „Pej Pal“ još uvek nije podneo zahtev za licencu institucije elektronskog novca, zbog čega je omogućena usluga obavljanja platnog prometa sa inostranstvom, ali ne i međusobnog plaćanja u domaćem platnom prometu.

U saopštenju srpske centralne banke se navodi da je licenciranje kod NBS uslov da bi domaćim subjektima bilo dozvoljeno međusobno obavljanje platnog prometa preko pej Pala ili „Skrila“, a to su i univerzalna pravila koja važe bez izuzetka i u Evropskoj uniji (EU). Pej Pal pruža usluge građanima i kompanijama u EU kao licencirana kreditna institucija sa sedištem u Luksemburgu.

Pružanje platnih usluga je licencirana delatnost svuda u svetu (kao što su to i delatnost prikupljanja depozita, poslovi na tržištu hartija od vrednosti ili druge određene finansijske aktivnosti). Omogućavanje pružanja ove usluge u Srbiji među domaćim pravnim i fizičkim licima bez dozvole NBS dovelo bi do paradoksalne situacije u kojoj bi strane institucije elektronskog novca, osnovane u državi u kojoj nema regulatornih zahteva (nema nadzora, posebnog kapitala kao u EU od 350.000 eura i zaštite korisnika), bile u daleko povoljnijem položaju od domaćih institucija elektronskog novca na koje se primenjuje strožiji režim kakav je prisutan u EU, objašnjava NBS.

„Prema važećim propisima koji uređuju devizno poslovanje nema smetnji da domaće kompanije i građani Srbije vrše ne samo plaćanje, već i naplatu (prijem elektronskog novca) preko strane institucije elektronskog novca po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga u inostranstvu, i mogu slobodno da vrše otkup tako ostvarenog elektronskog novca i da prenose sredstva na svoj devizni račun kod banke u zemlji. Pored opcije slanja novca u inostranstvo, Pej Pal je u aprilu 2015. godine omogućio i prijem novca u Srbiji, što predstavlja osnovni cilj zakonskih izmena iz 2012. godine, kako bi naša IT industrija, start-up kompanije i ostala pravna lica i preduzetnici imali olakšani pristup globalnom tržištu“, saopštava srpska centralna banka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор