Studentski protesti u Nemačkoj zbog klimatskih promena

Oko 20.000 studenata iz 16 evropskih zemalja protestvovalo je u petak u nemačkom gradu Ahenu, pozivajući vlade država članica Evropske unije da preduzmu odlučnije korake u borbi protiv klimatskih promena.

Povod za protest bio je izostanak dogovora evropskih lidera o planu da EU do 2050. godine uspostsvi privredu bez emisije ugljen dioksida. Tokom demonstracija studenti su nosili raznobojne natpise i transparente sa sloganima: „Vaša pohlepa košta nas naše budućnosti“, „Klimatska pravda, to je ono što želimo“, i „Zaustavimo ugalj”, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nekoliko velikih evropskih zemalja, među kojima i Britanija, Francuska i Nemačka, podržalo je ovaj cilj, ali su istočne zemlje, predvođene Poljskom, koje se oslanjaju na struju iz uglja, blokirale konsenzus o gotovo potpunom ukidanju upotrebe fosilnih goriva.

Nakon sastanka lidera EU u Briselu, nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da „velika većina“ članica EU podržava takav cilj i dodala da “nekoliko drugih članica treba da potroši malo više vremena na razradu konkretnih efekata na njihove unutrašnje mere“, iako nije navela na koje konkretne države misli.

Studenti su neuspeh EU da postigne jedinstveni stav uoči predstojećeg samita o klimi, koji će se u UN održati u septembru, nazvali sramotnim.

– Kada je klima u pitanju, EU je u opasnosti da bude povezana sa međunarodno „izopštenim“ državama, kao što su SAD i Brazil. Unija mora da prestane da se krije iza nekoliko država koje blokiraju proces, ukoliko želi da nastavi da tvrdi da ima bilo kakvo vođstvo na globalnoj sceni – poručio je Mohamed Adou, stručnjak za klimatsku politiku u nevladinoj organizaciji „Kristijan ejd“.

Studentski protest je održan u blizini jednog od najvećih rudnika uglja u Nemačkoj, koji se tokom poslednjih godina našao u fokusu ekoloških protesta, jer je komunalno preduzeće RVE, koje upravlja rudnikom, zapretilo da će poseći obližnju šumu. Da bi sprečila da demonstranti blokiraju ovaj ogromni površinski kop i susedne elektrane, nemačka policija je angažovala stotine policajaca i vodeni top, navodi agencija.

Posle više meseci studentskih protesta i naglog porasta rejtinga nemačke Zelene stranke, kancelarka Angela Merkel je podržala predlog da se do 2050. godine celokupna ekonomija učini klimatski neutralnom bez emisije štetnih gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte. Nemačka vlada je potom odobrila predlog eksperata da se do 2038. godine završi sa korišćenjem uglja u dobijanju električne energije, međutim aktivisti kažu da to nije dovoljno brzo i najavljuju dalje proteste.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор