Sve više Nemaca protiv trgovinskog sporazuma EU i SAD

made-in-germany-sad-zastava

Skoro polovina Nemaca trenutno je protiv najavljenog trgovinskog pakta između Evrope i SAD, što je gotovo dvostruko više građana sa takvim stavom nego što ih je bilo u februaru 2014. godine.

Ovakvi rezultati najnovije ankete istraživačke kuće “Emnid” objavljeni su nedelju dana nakon protesta protiv Transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP) između Evrope i SAD, koji je u Berlinu okupio oko 150.000 ljudi, prenosi agencija “Rojters”.

U sličnoj anketi sprovedenoj prošle godine, svega je 25 posto ispitanih izrazilo zabrinutost u vezi sa najvećim svetskim trgovinskim sporazumom o kom se trenutno pregovara. Međutim, u novoj anketi čak 46 posto Nemaca je okarakterisalo pakt kao loše rešenje, dok je podrška ovom sporazumu pala na 34 posto, sa 39 posto kolika je bila u februaru prošle godine.

Protivnici TTIP sporazuma smatraju da će on ugroziti demokratiju, zdravlje evropske privrede, bezbednost potrošača i ekološke standarde. Sa druge strane, preduzeća se nadaju da će ovaj sporazum, koji će uspostaviti tržište od 800 miliona ljudi, budućim partnerima sa obe strane Atlantika doneti ekonomsku korist veću od 100 milijardi dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор