Protest Nemaca protiv trgovinskog sporazuma EU i SAD

made-in-germany-rs-eu-sad

Više hiljada nemačkih građana u Berlinu, Minhenu i drugim gradovima, učestvovalo je u protestnim šetnjama izražavajući svoje neslaganje sa planom sklapanja trgovinskog sporazuma između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih američkih država (SAD).

Po mišljenju demonstranata ovaj sporazum će ugroziti standarde na polju ekologije, rada i prehrambene industrije, a organizacija „Atak“, koja je organizovala proteste, označila je 18. april kao „globalni dan akcije protiv slobodne trgovine“.

– Mislim da će taj sporazum otvoriti vrata genetski modifikovanoj hrani u Evropi. Kompanije će na tome zarađivati na štetu ljudi – smatra učesnica protesta Dženifer Rufato, a prenosi agencija „Rojters“.

Oko 1.500 demonstranata formiralo je u Berlinu ljudski lanac koji se prostirao od trga Potsdamer, pored ambasade SAD i Brandenburške kapije, pa sve do zgrade Evropske komisije (EK). Prema proceni policije, u Minhenu se okupilo 3.000 građana, dok organizatori protesta tvrde da ih je bilo 15.000. Istovremeno je u protestima u Lajpcigu, Štutgartu, Frankfurtu i drugim nemačkim gradovima učestvovalo po više stotina ljudi. Slični protesti održani su i u nekim evropskim gradovima, iako su okupili manji broj demonstranata.

Otpor javnosti prema „Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu“ posebno je snažan u Nemačkoj, verovatno i zbog rastućeg anti-američkog raspoloženja nastalog kao posledica otkrića da su američke tajne službe prisluškivale nemačke vlasti. Sem toga, Nemci strahuju i od digitalne dominacije američkih firmi poput „Gugla“.

Prema najnovijim anketama 43 posto Nemaca smatra da bi Transatlantski sporazum bio loš za Nemačku, dok je po mišljenju 26 posto građana taj dogovor pozitivan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор