Nema trgovine pre početka Bregzita!

made-in-germany-rs-eu

Nemačka vlada je ponovila stav da neće biti pregovora o trgovini s Velikom Britanijom pre nego što ta zemlja zvanično pokrene proces istupanja iz Evropske unije, odnosno vlasti u Londonu neće moći da pregovaraju s drugim zemljama dok su u sastavu Unije.

– Situacija je jasna. Zemlja članica Unije ne može da pregovora o bilateralnim trgovinskim odnosima s nekom drugom zemljom van EU, dokle god je još članica – objasnio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Vlast u Berlinu je aludirala na bilateralne sastanke koje je imala britanska premijerka Tereza Mej tokom nedavnog samita Grupe 20 svetski najrazvijenijih privreda (G 20), koji je ove godine održan u Kini.

Tokom tih sastanaka Tereza Mej je rekla da su mogući brojni trgovinski sporazumi Velike Britanije nakon izlaska iz EU, za koje su interesovanje pokazale Australija, Indija i Južna Koreja, prenosi agencija „Beta“.

Velika Britanija još uvek nije pokrenula proceduru istupanja iz Evropske unije, nakon održanog referenduma 23. juna, na kojem su se građani Britanije izjasnili za izlazak iz Unije.

Britanska premijerka je u nekoliko navrata izjavila da procedura izlaska neće biti pokrenuta pre kraja ove godine, odnosno da neće aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma, kojim zemlja članica EU pokreće proceduru o istupanju iz saveza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор