Na nemačkim aerodromima štrajk upozorenja

made-in-germany-rs-lufthansa-pilot

Za avio putnike u Nemačkoj danas je neizvestan dan, budući da je zbog štrajka radnika na aerodromima kompanija „Lufthansa“ otkazala gotovo 900 letova.

Od oko 1.500 planiranih odlaznih i dolaznih letova na nemačkim aerodromima, uključujući tu i frankfurtske i minhenske aerodrome, samo njih 40 posto će se odvijati prema planu, navela je nemačka aviokompanija u svom saopštenju.

U štrajk su stupili zemaljsko osoblje, radnici na bezbednosnoj kontroli, vatrogasci i službenici na predaji prtljaga, što će po svoj prilici ugroziti rad na nemačkim aerodromima, zbog čega je aerodromska služba „Fraport“ upozorila da bi mogao proći dan ili dva dok se ovakva situacija ne normalizuje.

Osoblje minhenskog aerodroma danas je stupilo u celodnevni štrajk, dok će se štrajk na frankfurstkom aerodromu, najvećem u Nemačkoj, završiti prema planu u 13 sati. Minhenski aerodrom je saopštio da je otkazano 700 od planiranih 1.100 poletanja, prenosi agencija „Rojters“.

Sindikat „Ver.di“ obuhvata širok spektar radnika u javnom sektoru širom Nemačke, odnosno ukupno 2,41 milion ljudi. Slične štrajkove ove nedelje su organizovali i nemački čistači ulica, škole i bazeni. Reč je o takozvanim “štrajkovima upozorenja”, sa glavnim zahtevom radnika za povećanje plata. Sindikat traži povećanje od 6 posto, a sredinom aprila je odbio ponuđeno povećanje od 3 posto u narednih dve godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор