Štrajk pilota koštao Lufthanzu 100 miliona €

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Šest dana štrajka u “Lufthanzi” tokom novembra, zbog spora pilota i rukovodstva oko plata, koštao je nemačku aviokompaniju 100 miliona eura.

U svom saopštenju Lufthanza navodi da je zbog štrajka bila prinuđena da otkaže oko 4.500 letova, čime je bilo pogođeno više od pola miliona putnika. “U četvrtom kvartalu ove godine štrajk će umanjiti profit kompanije za oko 100 miliona eura“, navodi Lufthanza, a prenosi agencija “Frans pres”.

Uprkos ovakvoj situaciji, Lufthanza je uspela da tokom novembra poveća broj prevezenih putnika za 5,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada je u istom mesecu kabinsko osoblje, takođe obustavilo rad na sedam dana.

Sindikat pilota aviokompanije traži retroaktivno povećanje zarada od 3,66 posto godišnje pet godina unazad, dok je Lufthanza ponudila povećanje od 4,4 posto do sredine 2018. godine i jednokratni dodatak u visini 1,8 plata.

S obzirom da piloti traže povećanje plata za 3,7 posto u periodu od pet godina, računajući od 2012. godine, povišica koju im uprava kompanije nudi u stvari bi iznosila 2,5 procenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор