Dogovorili se Lufthanza i sindikat pilota

Najveća nemačka aviokompanija „Lufthanza“ i sindikat pilota konačno su postigli preliminarni dogovor za period do 2022. godine, čime je započet proces okončanja dugogodišnjeg socijalnog spora.

Lufthanzini višegodišnji pregovori sa sindikatom „Kokpit“ rezultovali su serijom štrajkova koji su skupo koštali kompaniju i ozbiljno poremetili njeno normalno funkcionisanje. Zbog toga je šefica za radna pitanja u Lufthanzi Betina Folkens ovaj sporazum nazvala „prekretnicom“ u okončanju spora.

Po za sada još načelnom sporazumu, oko 5.400 pilota Lufthanze, „Lufthanze Kargo“ i „Džermanvingsa“ dobijaće uvećanu platu za 11,4 posto do juna 2022. godine, a uz to i jednokratan dodatak u visini 1,8 mesečnih plata. Piloti su zauzvrat prihvatili postupno podizanje starosne granice za odlazak u penziju i drugi način uplate doprinosa u penzioni fond, kao i zabranu organizovanja štrajka do 2022. godine, prenosi „N1“.

U saopštenju sindikata se navodi da će se ovim sporazumom zaštititi radna mesta pilota u niskobudžetnom Lufthanzinom ogranku Džermanvings, a da će se istovremeno kompaniji garatnovati niži troškovi. Lufthanza sa druge strane saopštava da odustaje od planova da 40 aviona opslužuje osoblje koje ne podleže ugovoru o radu. Uz to se obavezala da jedan broj aviona izdvoji i opredeli za obuku pilota za poziciju kapetana. Obe strane su navele da je sada ostalo da se razrade detalji sporazuma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор