Boš pravi elektronski mozak za autonomna vozila

Na međunarodnoj „Bosch ConnectedWorld 2017“ konferenciji u Berlinu, nemački dobavljač tehnologija i usluga predstaviće „onboard“ integrisan računar za automatizovana vozila budućnosti, koja će se samostalno kretati.

Ovaj računar primenjuje metode učenja mašine, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI) koja će omogućiti vozilima samostalno kretanje kroz komplikovan saobraćaj, ali i na novim deonicama. Sa veštačkom inteligencijom automobili koji već koriste Bošove senzore za nadgledanje okoline, sada će meći i da interpretiraju ta učitavanja i predviđaju ponašanje drugih učesnika u saobraćaju, saopštavaju iz Boša.

Za izgradnju osnove onboard računara, nemačka kompanija će sarađivati sa američkom tehnološkom kompanijom „Nvidia“ koja će obezbediti čip za čuvanje algoritama koji mašini omogućavaju učenje. Očekuje se da će AI onboard računar početi da se proizvodi najkasnije do početka naredne decenije, prenosi „eKapija“.

Bošova veštačka inteligencija u stanju je da prepozna pešake i bicikliste i olakšava automatizovanim vozilima procenu situaciju u kojoj se nalaze. Sve što nauči dok vozi računar čuva u veštačkoj neutralnoj mreži, a stručnjaci u laboratorijama procenjuju da li je to znanje ispravno. Nakon testiranja na putu, znanje se iz jednih kola lako može se preneti na druga vozila putem ažuriranja podataka AI onboard računara.

– Učimo automobil da manevriše sam kroz saobraćaj. Već naredne decenije, kola koja se voze sama biće deo svakodnevice. Bosch unapređuje automatizovanu vožnju na svim tehnološkim frontovima sa ciljem da preuzme glavnu ulogu u oblasti veštačke inteligencije – objašnjava dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora Boša.

Početkom 2017. godine Bosch je najavio osnivanje Centra za veštačku inteligenciju i investiranje oko 300 miliona eura u proširenje stručnosti u ovoj oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор