Boš usavršava automatizovanu vožnju

made-in-germany-rs-bosch-logo

Nemačka kompanija „Boš“ (Bosch) priključila je svom voznom parku dva nova testna automobila „Tesla“ Model S, koja njenim inženjerima pomažu da usavrše automatizovanu vožnju.

Tesla testna vozila na prvi pogled je teško razlikovati od serijskih modela, jer kako kaže dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora nemačke kompanije, „Boš razvija automatizovanu vožnju za sve vrste serijskih vozila”. Ova testna vozila potvrđuju napredak koji je Bosch napravio u integraciji potrebnih sistema i delova. U to su mogli da se uvere svi koji su posetili trodnevnu 62. međunarodnu konferenciju za štampu o motornim vozilima, održanu krajem prošlog meseca u Boksbergu u Nemačkoj.

U svaki Tesla automobil ugrađeno je pedeset novih Bosch delova, među kojima je i stereo video camera – SVC, kojom vozilo prepoznaje trake, saobraćajne znake i prazne prostore. Tu je i 1300 metara kablova pričvršćenih sa 400 vezica. Zahvaljujući Boš tehnologiji, dve Tesle sada mogu same da voze od ulazne do silazne rampe, bez potrebe za stalnim nadzorom vozača, saopštila je nemačka kompanija.

Visoko automatizovana vozila moraju biti sigurna za vožnju čak i u slučaju kvara nekog dela. Jedini način postizanja takve radne pouzdanosti je osmišljavanje strategije koja uključuje otpuštanje u ključnim sistemima za sigurnost, poput kočenja i upravljanja. Stoga su oba vozila opremljena i sa elektromehaničkim pojačivačem sile kočenja „iBooster“ i „ESP“ sistemom za kontrolu kočnica, koji mogu da zakoče automobile nezavisno jedan od drugog bez potrebe intervencije vozača, prenosi „automagazin“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор