“Teslin” auto-pilot nije siguran!

made-in-germany-rs-tesla-motors-logo

Iz nemačkog Ministarstva saobraćaja saopštavaju da tehnologija auto-pilota u “Tesla” automobilima predstavlja „priličnu opasnost na putevima“, prenosi agencija “Rojters”.

Interni testovi su pokazali da sistem ne upozorava vozača kada je auto-pilot u situaciji koju softver ne prepoznaje u potpunosti. Pored toga, bilo je i problema sa funkcijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti, navode u Ministarstvu.

Do ovih zaključaka Ministarstvo je došlo nakon testitanja efikasnosti tehnologije auto-pilota na Tesla vozilima. Međutim, konačni izveštaj još nije kompletiran, jer testovi još uvek traju.

Na ovu tehnologiju nemačke vlasti su obratile posebnu pažnju kada je krajem 2015. godine prvi čovek Tesla Motorsa Ilon Mask priznao da se auto-pilot još uvek nalazi u takozvanoj nedovršenoj „beta“ verziji, što su zvaničnici u Nemačkoj protumačili kao nagoveštaj da tehnologija ipak nije spremna za upotrebu u svakodnevnom saobraćaju.

Najviše bojazni je ipak izazvao je udes koji se desio u maju 2016, kada je u Floridi poginuo vozač “Tesle S”, a istraga pokazala da se u trenutku nesreće automobil nalazio u auto-pilot modu vožnje. Tokom ove godine bilo je još nekoliko teških saobraćajnih nezgoda modela S, ali za sada ni u jednom slučaju nije potvrđeno da je za njih odgovoran auto-pilot.

Kompanija Tesla je u međuvremenu unapredila softver u svojim modelima, a najznačajnija poboljšanja se odnose na bezbednost vožnje u auto-pilot modu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор