Vozila bez vozača moraju imati crnu kutiju!

Gornji dom nemačkog parlamenta usvojio je zakon koji dozvoljava “autonomnim vozilima”, odnosno vozilima bez vozača, da za potrebe testiranja saobraćaju na putevima u ovoj zemlji, uz uslov da moraju imati ugrađenu crnu kutiju koja će snimati tok vožnje.

Autonomna vozila će biti testirana u situacijama kada će vozači moći da skinu ruke sa upravljača i skrenu pogled sa puta da bi proverili elektronsku poštu ili internet, dok vozilo samostalno nastavlja da upravlja ili se automatski zaustavlja.

Novi zakon nalaže da vozač mora sedeti za komandama, spreman da u svakom trenutku preuzme kontrolu ukoliko se za to ukaže potreba, dok će crna kutija snimati tok vožnje i beležiti da li je vozač bio zadužen za komande tokom celog puta ili ne, što će biti od posebnog značaja za utvrđivanje krivice u mogućim nesrećama i udesima.

Vozač će tako snositi odgovornost za sve udese koji su se dogodili dok je on upravljao vozilom, međutim, ukoliko se radilo o automatskom upravljanju ili o grešci sistema, biće odgovoran proizvođač, prenosi “espreso”.

Ovaj zakon će, zavisno od tehnološkog razvoja, biti revidiran u naredne dve godine, a ključna tačka biće zaštita i korišćenje podataka prikupljenih tokom vožnji, na čemu će se još raditi.

Sve nemačke automobilske kompanije, uključujući “Folksvagen”, “Dajmler” i “BMW” ulažu mnogo novca u ovu tehnologiju, za koju je nemački ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint rekao da predstavlja najveću revoluciju u saobraćaju od pronalaska automobila.

Proizvođači vozila širom sveta rade na razvoju prototipova autonomnih vozila, ali se njihov izlazak na tržište ne očekuje pre 2020. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор