Audijeva vozila u komunikaciji sa semaforima

made-in-germany-rs-audi-logo

Nemačka automobilska kompanija “Audi” počela je u SAD da uvodi tehnologiju koja će njegovim automobilima omogućiti komunikaciju sa saobraćajnom signalizacijom, što će dodatno doprineti sigurnosti i komforu tokom vožnje.

“Audi Amerika”, koji je u vlasništvu kompanije “Folksvagen”, saopštava da će novu tehnologiju ugrađivati u modele Q7 proizvedene u 2017. godini, ali i u modele A4 proizvedene posle 1. juna 2016.

Nova tehnologija, poznata pod nazivom “vozilo-prema-infrastrukturi”, obezbediće saobraćajnoj infrastrukturi i signalizaciji da sa vozilom bežično razmenjuje bezbednosne i druge operativne podatke putem tehnologije u oblaku (cloud). Tehnologija, koju proizvođači automobila i transportne kompanije globalno testiraju, pomoći će da se izbegnu sudari i smanje gužve na putevima i autoputovima, prenosi agencija “Rojters”.

Audijev sistem “vozilo-prema-infrastrukturi” omogućava automobilu da prikaže odbrojavanje do smene svetala na semaforu. Ukoliko vozač ne koči pre paljenja crvenog svetla, odbrojavanje će se prikazati na upravljačkoj tabli i tako upozoriti vozača da započne kočenje. Sem toga, displej će se oglasiti i par sekundi pre smene crvenog svetla u zeleno, što će podsetiti vozača da obrati pažnju na raskrsnicu i proceni da li je bezbedno da krene.

Buduća upotreba ove tehnologije povezana je sa sistemima navigacije i start/stop funkcijama, koje omogućavaju signalizaciji da savetuje vozače u pogledu održavanja određene brzine kako bi “uhvatili zeleni talas”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор