Inovativna snaga Sektora mobilnosti „Bosch Grupe“

made-in-germany-rs-bosch-logo2

Nemačka kompanija „Bosch“ postojano preuzima vodeću svetsku ulogu u transformaciji koja će uskoro protutnjati sektorom automobilskih rezervnih delova. Boš Grupa već uživa u uspehu u sve tri oblasti – automatizaciji, elektrifikaciji i povezivanju.

Poslovni sektor „Mobility Solutions“ ove kompanije, očekuje u 2015. godini rast prodaje od oko 10 posto, ili oko 5 posto nakon usklađivanja sa efektima deviznog kursa, dok će se, kako smatraju u Bošu, proizvodnja vozila na svetskom nivou istovremeno povećati samo marginalno. Jedan od razloga za uspeh Boša je i efikasna tehnologija sagorevanja. U ovoj godini dobavljač tehnologije i usluga prodaće 15 posto više sistema za direktno ubrizgavanje benzina i 10 posto više sistema za ubrizgavanje dizela pod visokim pritiskom. Prodaja ESP sistema takođe će još jednom porasti za četvrtinu.

– Naša inovativna snaga u svim trendovima rasta mobilnosti nam pomaže da privučemo nove grupe kupaca i dosegnemo poslovne mogućnosti izvan automobilske industrije – rekao je dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije „Robert Bosch GmbH“, na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu, prenosi “eKapija”.

„Mobility solutions“ – nove usluge za nove kupce

Sve jedno da li su u pitanju putnička ili komercijalna vozila, ponude multimodalnog prevoza, upravljanje voznim parkom ili inteligentna saobraćajna infrastruktura, Boš spaja tehnologiju vozila, podatke na jednom mestu (cloud), i usluge, kako bi ponudio kompletne tehnologije mobilnosti.

Kupci ovih tehnologija u budućnosti će uključivati nove aktere na tržištu kao što su „Tesla“, „Google“, proizvođači dvotočkaša, ali i one koji pružaju usluge deljenja automobila (car-sharing).

Boš takođe već radi na konkretnim projektima zajedno sa osiguravajućim kućama, lizing kompanijama i drugim operaterima voznih parkova.

Proboj u tehnologiji automobilskih baterija

Na ovogodišnjem IAA, Boš je predstavio tehnologije i inovacije u rastućim oblastima povezivanja, automatizacije i elektrifikacije. Svake godine, ova kompanija ulaže skoro 400 miliona eura za pretvaranje elektromobilnosti u stvarnost.

Ovim povodom Denner je predstavio i najavio mogući proboj u tehnologiji baterija za automobile. S obzirom da je kupio američku start-up kompaniju „Seeo Inc.“ (Hayward, Kalifornija), Boš sada poseduje i praktično znanje u oblasti inovativnih baterijskih ćelija u čvrstom stanju (solid-state cells). Ova tehnologija nadgrađuje razvoj koji je Boš već postigao sa svojim japanskim partnerima „GS Yuasa“ i „Mitsubishi Corporation“.

– Cilj je do danas bio da se do kraja ove decenije udvostruči gustina energije i da se prepolove njeni troškovi. Sa „Seeo“ tehnologijom, „Bosch“ uviđa potencijal da dodatno poveća energetski kapacitet litijum-jonskih ćelija. Zato primenjujemo svoje znanje i ulažemo značajna finansijska sredstava kako bi pomogli da elektromobilnost postigne proboj – istakao je Denner.

Stiže automatska vožnja

Trend koji naginje ka vozilima sa automatskom vožnjom uveliko je glavni pokretač prodaje za Boš. Sve više novih automobila poseduje sisteme asistencije, kao što su podrška kod praćenja razdelne linije na kolovozu ili asistencija u slučaju iznenadnog kočenja. Prodaja radarskih i video senzora ponovo će se udvostručiti u ovoj godini, drugu godinu za redom. Tako velika potražnja znači da će prodaja Bošovih sistema za asistenciju vozačima, već 2016. godine premašiti 1 milijardu eura.

Po Denerovim rečima, automatska vožnja će doći postepeno, procesom razvoja i rafiniranjem sistema za asistenciju vozačima. Zbog toga kompanija ima oko 2.000 inženjera koji rade samo na tom problemu, a čak ih je za 700 više nego što ih je bilo pre dve godine.

Boš je sebi postavio ambiciozne ciljeve i u pogledu tehnologije povezivanja, koja omogućavaju vozilima da budu aktivni deo interneta, a ovaj razvoj će u budućnosti ići i dalje od automobila. Svojim softverskim rešenjima kompanija već pruža podršku onima koji pružaju usluge deljenja automobila i bicikala, kao i operaterima vozova i autobusa. To je sastavni deo uslužnog poslovanja gde svestranost ove kompanije ima naročitu prednost.

U saopštenju ovog snabdevača tehnologijama i uslugama ističe se da je Boš u boljoj poziciji od bilo koje druge kompanije u automobilskom sektoru, za povezivanje mobilnosti sa tehnologijama energetike, građevine i industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор