Bošov novi sistem za sigurno parkiranje vozila

made-in-germany-rs-bosch-logo2

Sistem “Home Zone”, tehnologija koju je razvila nemačka kompanija „Bosh“, namenjen je ponavljajućim manevrima parkiranja, kod kuće ili na određenom parking mestu u garaži. Delimično automatizovanu funkciju Home Zone vozač i dalje treba da nadzire kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost pri manevrisanju.

Posebna novotarija kod ove tehnologije jeste to što Home Zone sistem pomoći pri parkiranju pamti i uči pojedine vozačke manevre. Kada savlada ovu veštinu, sistem može i samostalno da uparkira automobil, a vozač samo treba da pritisne dugme. Ovaj sistem po potrebi može i potpuno samostalno da dovede automobil do parking mesta udaljenog i do 100 metara, a zatim i da ga parkira na slobodno mesto, prenosi „eKapija“.

Automatizovano parkiranje omogućava vozilu da se smesti na parking mesto bez izazivanja ikakvih nezgoda i rizičnih situacija. Vozač celim ovim procesom može da jednostavno upravlja putem pametnog telefona, čak i dok se nalazi van svog vozila.

– Kada ljudi ne mogu sami da parkiraju, na scenu stupa naša tehnologija – izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije „Robert Bosch GmbH“ i najavio da bi Home Zone sistem za sigurno parkiranje trebalo da bude spreman za proizvodnju 2019. godine.

U proteklih 10 godina broj nezgoda tokom parkiranja i manevrisanja povećao se za više od 30 procenata. Prema rezultatima istraživanja koje je u prošloj godini sprovela nemačka osiguravajuća kompanija „Allianz“, više od 40 posto svih automobilskih nezgoda završi se materijalnom štetom, a jedan od glavnih uzroka za tako nešto jeste loša preglednost iz vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор