Pad profita evropskih banaka za petinu

made-in-germany-rs-bank

Usled manjih prihoda od većine poslovnih aktivnosti, a naročito zbog pada trgovanja, banke u eurozoni zabeležele su u prvom kvartalu ove godine za petinu manje profite.

Istraživanje Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da su svi glavni izvori bankarske zarade, odnosno kreditiranje, trgovanje i naknade, niži u odnosu na prošlu godinu. U posmatranom tromesečju neto dobit banaka je pala za 20 posto na godišnjem nivou, na 18 milijardi eura (20,25 milijarde dolara), prenosi agencija “Rojters”.

Za loš kvartalni rezultat najviše je odgovoran segment trgovanja i deviznih kurseva, gde je neto zarada banaka opala za 41 posto, na 10,8 milijardi eura. Kod ostalih izvora prihoda, kao što su neto kamata na kredite, dividende, naknade i provizije, pad je bio nešto manji.

Evropske banke za ovakve poslovne rezultate krive ECB politiku ultra niskih kamatnih stopa, uključujući tu i negativne kamate na depozite komercijalnih banaka. U kešom bogatoj Nemačkoj nekoliko banaka je na takvu politiku odgovorilo naplatom naknada za bankarske račune ili naplatom naknada na velike depozite korporativnih klijenata.

S druge strane, ECB ostaje pri stavu da je njena monetarna politika donela više koristi nego štete, mada priznaje da je ipak imala i neke neželjene nuspojave, dodaje britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор