Promeniti poslovni model nemačkih banaka!

made-in-germany-rs-bank

Po mišljenju Andreasa Dombreta,člana Upravnog odbora „Bundesbanke“,tokom finansijske krize nemački bankarski sektor je pokazao snagu, ali je i dalje potrebno da preispita svoje poslovne modele, kako bi u budućnosti povećao svoju stabilnost.

– U osnovi gledano, ne mogu se sve nemačke banke svrstati u isti koš. Nemački bankarski model sastavljen iz tri stuba (privatni, javni i kooperativni) pokazao je svoju snagu tokom finansijske krize, doprinoseći stabilizaciji bankarskog okruženja. Porasla je i sposobnost nemačkih banaka da se izbore sa rizicima.Čak i pre prošlogodišnjih stres testova, banke su značajno podigle nivo osnovnog kapitala, a testovi su pokazali da sve vodeće nemačke banke imaju dovoljno sopstvenog kapitala za hvatanje u koštac sa velikim ekonomskim šokovima. Ipak, još uvek postoji veliki prostor za poboljšanje profitabilnosti većine nemačkih banaka-kaže Dombret u intervjuu za agenciju „Frans pres“.

Od nemačkih banaka Dombret je, međutim, zatražio da diverzifikuju svoje izvore prihoda, koji se u ovom trenutku uglavnom zasnivaju na kamatnim stopama i rezanju troškova.

– Isuviše visoka zavisnost od prihoda ostvarenih po osnovu kamata guši profitabilnost banaka, naročito tokom dužeg perioda niskih kamatnih stopa. Iz samo tog razloga, banke moraju razmotriti sopstvene poslovne modele.Kada je reč o smanjenju bankarskih troškova, početna tačka za rezanje troškova bitrebalo da bude još uvek velika mreža njihovih ogranaka, dok spajanje ne bi trebalo da bude tabu, ako se dva snažna partnera pronađu – smatra Dombret i poziva banke da razmisle o alternativnim izvorima prihoda ili da povećaju svoje prihode ostvarene po osnovu provizija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор