Srbija raskinula ugovore sa 60 investitora

 made-in-germany-rs-rukovanje.jpg

Od ukupno potpisana 273 ugovora sa investitorima, država je raskinula ugovore sa njih 60 zbog nepoštovanja postavljenih uslova, a u postupku provere ispunjenja investitcionih programa i dogovorenog broja novozaposlenih radnika, nalazi se još 70 kompanija.

– Rezultate tih kontrola očekujemo veoma brzo. Važno je da svi koji se prijavljuju za podsticaje ne shvate da je to poklon od države. Država daje podršku kompaniji da se razvija i da ide dalje. Svakako da je rizik na kompaniji, menadžmentu i zaposlenima – rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Kako je najavio Sertić, novim zakonom o ulaganjima potpuno će biti izjednačeni strani i domaći investitori. On je napomenuo da je i ranije postojala mogućnost i praksa da i domaće kompanije dobiju sredstva, kao i da ih je određeni broj njih i dobio. Međutim, problem je u garanciji, jer za sredstva koja se dobijaju iz budžeta mora postojati garancija preduzeća, prenosi agencija „Tanjug“.

– Kompanija mora biti kvalitetno finansijski sposobna za davanje određenih vrsta garancija. Te garancije su najčešće bankarske, gde banke garantuju da u slučaju kršenja ugovora između vlade i investitora iz bilo kog razloga, vlada može da ih naplati. Sa druge strane, za mala preduzeća prave se druge vrste podrške koje će biti primerene njihovoj snazi, gde će moći da računaju ne samo na bankarska sredstva po visokim kamatama – objasnio je Sertić.

On je takođe naglasio važnost reaktivacije Fonda za razvoj u prošloj godini, preko kojeg je do sada u privredu plasirano više od 26 milijardi dinara. Pri tom je istakao da ni jedan takav kredit nije dobijen “preko veze”, političkog, prijateljskog, familijarnog ili bilo kog poznanstva. Po njegovim rečima, svaka kompanija koja je dobila sredstva iz Fonda imala je svoj biznis plan, sredstva obezbeđenja, vrlo jasan plan investicija i pravaca razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор