Smederevo još čeka na nemački „PTC“

made-in-germany-rs-proizvodnja-ribe

Nemačkoj kompaniji „PTC“ Grad Smederevo je pre sedam meseci ustupio halu za preradu morske ribe, međutim strani investitor još uvek nema saglasnost Ministarstva poljoprivrede, niti upotrebnu dozvolu za proizvodnju.

Iako je bilo najavljeno da PTC počinje sa radom u aprilu, u Ministarstvu privrede kažu da se na dozvolu čeka, jer su neophodne „neke ispravke“, ali ne preciziraju i koje, javljaju „Večernje novosti“.

– U toku su poslednje ispravke prema preporukama Veterinarske inspekcije, neophodne da bi 11. oktobra Komisija za davanje upotrebne dozvole za proizvodnju i izvoz donela odluku – kažu u ministarstvu.

U Veterinarskoj inspekciji, međutim, tvrde da oni nisu razlog što proizvodnja još ne počinje.

– Objekat u kome će se proizvoditi hrana mora dobiti odobrenje za rad od Ministarstva poljoprivrede, odnosno od Uprave za veterinu. Prvi preduslov je da objekat bude izgrađen u potpunosti, što ovde nije slučaj. Objekat je u fazi završetka radova. Inspekcija ne daje preporuke i u ovom slučaju nije postupala. Kada zahtev bude podnet, formiraćemo komisiju, ustanoviti da li su ispunjeni uslovi i, ako jesu, dati odoborenje za rad – kaže načelnica Veterinarske inspekcije u Smederevu Vesna Gonsioroski.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je 25. februara ove godine svečano uručio ključeve nove hale generalnom direktoru PTC-a, Brunu Kornartu, koji je tada rekao da će proizvodnja u punom kapacitetu početi u aprilu.

Ovome je prethodilo potpisivanje ugovora o zakupu nove hale, površine 4.200 kvadratnih metara, koji je gradonačelnica Jasna Avramović sklopila sa „Servfood“ d.o.o. Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a. Servfood se ugovorom obavezao da u sredstva i opremu investira 2 miliona eura i zaposli i obuči najmanje 100 radnika.

U Ministarstvu privrede navode da je do sada 30 radnica prošlo obuku koja će obezbediti „da se buduća proizvodnja obavlja po najvišim evropskim standardima“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор