Nemački proizvođač ribe seli posao u Smederevo

made-in-germany-rs-proizvodnja-ribe

Predstavnici nemačke kompanije za proizvodnju ribe “PTC Germany GmbH”, Vlade Srbije i Grada Smedereva potpisali su Memorandum o razumevanju i preseljenju pogona nemčke kompanije u ovaj srpski grad.

Generalni direktor ove kompanije, Bruno Kornart, je objasnio da PTC želi da svoju proizvodnju iz Kine i Vijetnama preseli u Srbiju, kao i da se dolazak i početak proizvodnje
očekuje početkom sledeće godine, prenosi agencija “Tanjug”.

Sredinom ove godine Smederevo je izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara i dva i po kilometra pristupnih puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona eura. Halu je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj, koji će, nakon što Smederevo do 31. decembra 2015. izgradi još 500 kvadratnih metara hladnjače, u ovim pogonima zaposliti ukupno 100 radnika.

– Došli smo u Srbiju ne zbog brodske flote ili obale, već zbog poslovne tehnologije i logistike.
Nameravamo da u naredne dve godine zaposlimo oko 300 radnika u Smederevu, a to bi mogao biti samo početak. Ne dolazimo da budemo Nemci u Srbiji, već da projekat razvijemo da bude kao lokalni. Nadam se da ćemo imati dobru saradnju, a uspeh će sigurno slediti posle toga – istakao je Kornat.

Srpski ministar privrede Željko Sertić poručio je nemačkim investitorima da će im u Smederevu biti dobro, jer je mnogo vremena uloženo u razgovore kako da se realizuje ta investicija. On je naveo da je nemačko ministarstvo privrede početkom ove godine predstavilo analizu koja predviđa da će značajan broj nemačkih kompanija povući svoje proizvodne pogone sa Dalekog istoka, a da će najveći deo te proizvodnje prebaciti u jugoistočnu Evropu. Ovo je pravi primer za to, smatra Sertić, i objašnjava da ova nemačka investicija nije došla u Srbiju zbog podsticaja koje vlada inače daje.

Iz smederevske lokalne samouprave poručuju da je planirana izgradnja još jedne proizvodne hale u ovom gradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор