Grinpis kupuje nemačke rudnike lignita?

made-in-germany-rs-rudnik-zlata

Ekološka organizacija “Grinpis” neočekivano se pojavila kao ponuđač za preuzimanje nemačkih rudnika lignita, kojima upravlja švedska kompanija “Vatenfol”.

Kako se navodi u saopštenju organizacije Grinpis, ponuda je dostavljena kako bi se sprečilo otvaranje novih rudnika, a “lignit zadržao u zemlji“, prenosi agencija “Frans pres”.

„Ukoliko ovo poslovanje bude prodato drugom kupcu, posledica će biti puštanje u rad pet novih rudnika lignita. Ovi rudnici sadrže ugljen-dioksid (CO2) u količini od 1,2 milijarde tona – navodi se u saopštenju Grinpisa.

Iz švedske kompanije Vatenfol potvrđuju da je Grinpis dostavio pismo o zainteresovanosti za preuzimanje rudnika lignita u Nemačkoj. Po rečima Sabine Froning, portparolke kompanije, radi se o otvorenom procesu i sve ozbiljne ponude su dobrodošle. Ona, međutim, tom prilikom nije navela finansijske detalje ponude.

Kompanija Vatenfol je treći najveći proizvođač električne energije u Nemačkoj. Prošlog meseca kompanija je pokrenula proces za izlazak iz eksploatacije i proizvodnje lignita u Nemačkoj, kao i za zatvaranje elektrana i rudnika uglja, kako bi doprinela smanjenju emisije CO2, navodi francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор