Hemofarm kupuje firmu „Ivančić i sinovi“?

made-in-germany-rs-hemofarm-zgrada

Vršačka farmaceutska kompanija “Hemofarm”, inače članica nemačke “Štada grupe”, dobila je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu preduzeća za proizvodnju i promet farmaceutskih preparata „Ivančić i sinovi“.

Na sajtu Komisije navodi se kako se u skraćenom postupku odobrava koncentracija koja nastaje sticanjem kontrole Hemofarma nad celokupnim poslovanjem preduzeća Ivančić i sinovi. Koncentracija je dozvoljena i neće značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurenciju na tržištu Srbije ili njegovom delu.

„Poslovanje Hemofarma i firme Ivančić i sinovi preklapa se na tržištima proizvodnje samo u četiri leka iz ukupnog njihovog asortimana, što je zanemarljivo. Sprovođenjem te koncentracije može se očekivati unapređenje proizvodnje i prometa i podsticanje tehničkog i ekonomskog napretka, kao i brojne pogodnosti za potrošače, poput niže cene i kvalitetnijih proizvoda, inovacije, većeg izbora i šireg asortimana“, navodi se u obrazloženju Komisija za zaštitu konkurencije.

Međutim, povodom ove informacije oglasila se i kompanija Ivančić i sinovi koja demantuje navode da je „Hemofarm stekao kontrolu nad njihovom kompanijom“.

„Želimo da obavestimo javnost da navedene informacije nisu tačne. U slučaju da kompanija Ivančić i sinovi uđe u ozbiljne pregovore o celokupnoj ili delimičnoj prodaji udela trećim licima, javnost će o tome biti obaveštena“, saopšteno je iz te kompanije, a prenosi agencija „Beta“.

Kompanija Hemofarm proizvodi i prodaje širok asortiman lekova i medicinskih sredstava u više od 30 zemalja, na tri kontinenta, zbog čega se smatra vodećom farmaceutskom kompanijom u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Hemofarm u Srbiji ima tri zavisna društva: preduzeće „Velefarm“ u stečaju za proizvodnju farmaceutskih preparata, „Vetfarm“ u stečaju za promet farmaceutskim proizvodima i „Štada IT solušns“ koje se bavi računarskim programiranjem. Matična kompanija pored tih firmi poseduje i nekoliko zavisnih društava u inostranstvu.

Hemofarm je 13. jula ove godine potpisao Pismo o namerama kojim je predviđeno sticanje kontrole nad celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom i opremom preduzeća „Ivančić i sinovi“, uz preuzimanje njegove intelektualne svojine i drugih prava od značaja za proizvodnju i prodaju farmaceutskih proizvoda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор