Audi oprema svoje radnike egzoskeletima

Nemačka automobilska kompanija „Audi“ će u proces proizvodnje uvesti specijalna egzoskelеt odela, koja bi trebalo da umanje učestalost povreda leđa kod fabričkih radnika, čime će im znatno olakšati svakodnevni posao.

Ovaj pilot program Audi je pokrenuo u svojim proizvodnim centrima u gradovima Ingolštatu i Nekarslumu, a ukoliko se pokaže kao uspešan, mogao bi u narednim godinama da bude u potpunosti uveden u upotrebu, prenosi „B92“.

Ova naprava je teška svega tri kilograma, a radnik je na sebe oblači poput nekog dela odeće. Uređaj je povezan sa kukovima i pokriva radnika od prepona do ramena. Kompanija je egzoskelet testirala na radnicima iz nekoliko različitih zona proizvodnje, od dva do sedam sati dnevno, a rezultati su pokazali da osobe koje ga nose osećaju 20-30 posto manje bolova u leđima i ostatku tela.

Automobilski gigant iz Ingolštata nije pionir u testiranju tehnologije koja bi mogla da olakša radnicima izvršavanje svakodnevnih poslova, jer slične projekte takođe sprovode i njegovi rivali, nemački „BMW“ i južnokorejski „Hyundai“.

Egzoskelet Hyundaia ima i električnu asistenciju koja osobama sa težim povredama kičmenog stuba može da omogući kretanje, pa čak i da trče brzinom do 11 kilometara na sat. Koreanci su na ovom polju otišli i korak dalje, napravivši ogromnog robota na ljudski „pogon“, nalik mašini za utovar tereta iz legendarnog Sci-fi filma „Aliens“.

S druge strane u SAD, „General Motors“ i „NASA“ pokrenuli su zajednički projekat robotizovane rukavice (RoboGlove) koja radnicima omogućava znatno veću silu stiska, što umanjuje povrede mišića prilikom rada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор