Dogovor sindikata i berlinskih aerodroma

Nemački sindikat aerodromskog osoblja u Berlinu načelno je pristao na uslove trogodišnjeg kolektivnog ugovora o platama za gotovo 2.000 radnika na berlinskim aerodromima, čime je otklonjen rizik od narednih štrajkova i otkazivanja letova.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plata od 14 procenata, kroz četiri faze u naredne tri godine, povećanje satnice i poboljšanje ugovorenih uslova rada, navodi se u saopštenju sindikata „Verdi“, a prenosi agencija „Rojters“.

Međutim, članovi sindikata tek treba i zvanično da odobre kolektivni ugovor. Po rečima Enrika Ruemkera, jednog od sindikalaca pregovarača, sindikat je morao da pristane na sveobuhvatne i bolne kompromise kako bi se postigli rezultati, ali i obezbedilo da se poslodavci aktiviraju.

Zbog spora sa rukovodstvom oko plata, zemaljsko osoblje na aerodromima u Berlinu je početkom ovog meseca organizovalo trodnevni štrajk koji je prouzrokovao otkazivanje više od 1.800 letova.

U sporu sa rukovodstvom, sindikat Verdi je zahtevao povećanje zarade zemaljskog osoblja na 12 eura po satu sa 11 eura koliko je predviđeno jednogodišnjim kolektivnim ugovorom. Rukovodstvo je ponudilo povećanje za oko deset eurocenti po satu u periodu od četiri godine, da bi zatim podiglo ponudu na osam procenata na period od tri godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор