IG Metal poziva radnike na generalni štrajk

Regionalni nemački sindikat industrijskih radnika „IG Metal“ pozvao je zaposlene u industrijskim kompanijama širom zemlje da, počev od danas, obustave rad i stupe u generalne štrajkove.

Sindikat je radnike pozvao na štrajk nakon što su za vikend propali pregovori sa poslodavcima u jugozapadnoj nemačkoj državi Baden-Virtemberg, gde se nalaze sedišta kompanija kao što su „Daimler“ i „Porše“, prenosi agencija „Rojters“.

IG Metal je u petak saopštio da će odložiti poziv na celodnevni štrajk, u iščekivanju ishoda poslednje runde pregovora, međutim, pregovori su okončani bez postizanja dogovora o većim platama i pravu na manji broj radnih sati, nakon čega je regionalni sindikat saopštio da će nacionalnom rukovodstvu preporučiti da danas pozove radnike na generalne štrajkove.

Šef udruženja regionalnih poslodavaca u Baden-Virtembergu, Štefan Volf, je objasnio da je tokom poslednjih pregovora sindikat izneo nove poredloge o kojima se „nije moglo pregovarati“. On je upozorio da će širi štrajk naneti veliku finansijsku štetu nemačkim industrijskim kompanijama.

– Ostao sam bez reči, jer su dobri kompromisni predlozi i rešenja koja smo već pronašli, ponovo sklonjeni s pregovaračkog stola nakon toliko dugih pregovora – izjavio je Volf.

Ohrabren najbržim privrednim rastom u poslednjih šest godina i rekordno niskom stopom nezaposlenosti, sindikat metalskih radnika zahteva od poslodavaca povećanje plate od 6 posto za ukupno 3.9 miliona industrijskih radnika širom Nemačke.

Pregovore koči zahtev sindikata da se radnicima prizna pravo na smanjenje radne nedelje sa 35 na 28 sati radi staranja o deci, starijim osobama ili bolesnim članovima porodice, uz pravo na povratak na puno radno vreme nakon dve godine.

Radnicima je do sada nuđeno povećanje plate od 2 posto uz jednokratnu isplatu od 200 eura, dok su zahtevi za skraćenjem radne nedelje odbijeni, jer ne predviđaju i mogućnost da zaposleni privremeno rade duže nego što je to predviđeno.

Od početka ove godine više od 900.000 radnika učestvovalo je u štrajkovima u znak podrške zahtevima sindikata IG Metal. Naredne nedelje se očekuje nastavak pregovora, a svaki dogovor sindikata sa poslodavcima iz Baden-Virtemberga biće primenjen i u drugim nemačkim državama, napominje britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор