U Nemačkoj se od socijale živi bolje nego od rada

Kada se uporedi visina godišnje socijalne pomoći za sirijsku porodicu, koju čine muž, četiri žene i 23 dece, sa visinom zarade najmanje i srednje plaćenih zanimanja u Nemačkoj, jasno se može zaključiti da nemačka porodica sa toliko dece ne bi mogla da opstane bez pomoći države.

– Zanimljivo je kako možete imati tako veliku porodicu u Siriji u kojoj nemate socijalnu pomoć. U Nemačkoj bi to bilo nemoguće – tvrdi autor analize, finansijski stručnjak Hubert Konigštajn, po čijoj računici jedan prosečni nemački radnik mesečno može da računa na platu u visini od 2.461 eura bruto, prenosi „Sputnjik“.

Naime, u Nemačkoj se oporezivanje plate određuje prema klasama koje u obzir uzimaju bračni status, broj dece i visinu primanja bračnog partnera. Za klasu 1, koju čine samci bez dece, porez na platu iznosi 314.33 eura, što znači da bi za namirenje životnih potreba pomenute sirijske porodice, u Nemačkoj bilo potrebno da radi 95,5 radnika.

– Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu porodicu – pojašnjava Konigštajn uz tvrdnju da Nemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći daje do znanja, ne samo izbeglicama i doseljenicima već i samim Nemcima, da je bolje širiti porodicu, imati što više dece i primati socijalnu pomoć, nego se zaposliti i raditi za svoju porodicu.

Na kraju svoje analize Konigštajn naglašava da ljudi koji bi, u ovom konkretnom slučaju, radili za socijalnu pomoć namenjenu jednoj sirijskoj porodici, preživljavaju od svojih mesečnih plata, dok izbegličke porodice uživaju u nemačkom socijalnom sistemu.

Ovu analizu je na svojim internet stranicama objavio Savez nemačkih sindikata, koji ne želi ukidanje socijalne pomoći za izbeglice i one kojima je potrebna, već da se u Nemačkoj omogući radnicima da sami odlučuju kome će ići novac od poreza na njihove plate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор