Bolje golub u ruci, nego vrabac na grani!

made-in-germany-rs-golub-u-ruci

Srđan Knežević, donedavni upravnik u Dečjem odmaralištu Goč i odbornik u skupštini Grada Kraljeva, napustio je Srbiju sa porodicom, da bi se u Nemačkoj zaposlio u magacinu, a supruga na održavanju kancelarija. Sa malim primanjima u Nemačkoj imaju mnogo više nego u Kraljevu, i kažu da nemaju nameru da se vraćaju.

Istina je da bi se mnogi u Kraljevu zadovoljili sa onim što je Srđan imao, i državnim i odborničkim poslom, međutim, to nije bio život kakav je njegova porodica želela i zasluživala.

– Tu nesigurnost koja vlada u Srbiji, a posebno u Kraljevu, više nisam mogao ni da trpim ni da izdržim. Supruga nije radila i uvek nam je falilo. Ni odmora, ni auta, pa opet nije dostizalo. Kad se plati kredit za stan, ostane tek za hranu i samo za deo računa. Divio sam se ljudima koji su primali manje i opet nekako opstajali – priča Knežević, a prenosi list “24 sata”.

Po njegovim rečima, i sa primanjima malim za Nemačku, i sa svim troškovima koje tamo imaju, mogu da otplate ratu kredita za stan koji su kupili u Kraljevu. Kako kaže, plan mu je da se kasnije bavi poljoprivredom, da uzme u najam parče zemlje i da ima zasade jabuka ili kupina, jer je to već radio u svom selu.

Kneževići su u Nemačkoj od polovine septembra prošle godine, a Srđan je, čim je dobio radnu vizu na pet godina, našao posao za nedelju dana. Ćerka im je krenula u školu i sada su sigurni da će, ako ništa drugo, tu ostati zbog nje dok ne završi školu i ne krene svojim putem.

– Oboje smo na baš malim platama, i opet nema cimanja. Odeš u prodavnicu i kupiš šta ti treba. Odeš na pumpu i sipaš pun rezervoar, a u Kraljevu sam imao “juga” kojeg sam prodao kada sam shvatio da ne mogu ni 10 litara benzina da kupim mesečno. Sada radim u magacinu firme koja izdaje opremu za organizovanje slavlja, a supruga održava kancelarije. Imamo i dodatni posao, jer je ovde moguće da radiš za 450 eura koji se ne oporezuju – objašnjava Kraljevčanin.

Kneževićima je, kažu sada najvažnije da dobro savladaju jezik, jer bi onda mogli da napreduju u poslu i više putuju po Evropi, jer to Nemci inače i rade.

– Fasciniralo me je to što je ovde sve uredno, što ujutru vidiš da svi, ali apsolutno svi idu nekud na posao. I nasmejani su. Da mogu ovde da prebacim bar dva prijatelja iz Kraljeva, ja tamo ne bih ni na odmor više otišao – kategoričan je Knežević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор