Leoni stipendira kraljevačke studente

Direktor kompanije Leoni i dekan Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu potpisali su juče ugovor o stipendiranju i zapošljavanju studenata u budućoj fabrici nemačkog investitora u ovom gradu.

Pet najboljih studenata završne godine osnovnih i master studija Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Leoni će stipendirati 10 meseci, počev od januara naredne godine, a ukoliko budu želeli, karijeru će moći da nastave u nekoj od Leonijevih fabrika kablova za automobilsku industriju u Srbiji. Sem toga, Leoni trenutno gradi još jednu svoju fabrika u kraljevačkom naselju Ratarsko imanje, koja će početi sa probnom proizvodnjom u februaru sledeće godine.

– Leoni se širi i razvija svuda u svetu i trebaju nam kvalifikovani, stručni ljudi, pre svega inženjeri, zbog čega 15 studenata već stipendiramo u Nišu, a sada saradnju uspostavljamo i sa studentima u Kraljevu – objašnjava generalni direktor Leonija Klemens Saks.

Po rečima dekana kraljevačkog Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo profesora dr Mileta Savkovića, korist od ovakve poslovno-tehničke saradnje je obostrana i višestruka.

– Pravu korist od ove saradnje očekujemo u narednim godinama koje dolaze, jer je onaj broj zaposlenih koji očekujemo u kraljevačkom Leoniju zaista veliki i to će procentualno značiti puno za inženjere koje mi školujemo – rekao je Savković.

Nova fabrika u Kraljevu biće najveća Leonijeva fabrika u Srbiji. Prostiraće se na 10.000 kvadratnih metara, a do 2023. godine u njoj će posao dobiti oko 5.000 radnika.

– Završavamo prvi deo proizvodne hale od 6.500 kvadratnih metara, a 120 ljudi je već prošlo obuku za posao. Jedan deo obuke se obavlja u Rumuniji, a jedan deo u Nišu i Prokuplju. Prošle nedelje smo uvezli i opremu i početkom februara sledeće godine započinjemo sa test proizvodnjom – najavio je direktor Leonija.

Leoni je od 2010. godine u Srbiji izgradio četiri fabrike, a od prošle godine nemačka kompanija ulaže i u obrazovanje mladih stručnjaka koji ostaju da rade u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор