Leoni počeo izgradnju fabrike u Kraljevu

Nemački proizvođač autokablova „Leoni“ juče je svečano obeležio početak izgradnje svoje nove fabrike u Kraljevu, u kojoj će, kako najavljuje, zaposliti još 5.000 radnika.

Generalni direktor Leonija Klemens Saks objašnjava da je bord direktora kompanije odlučio da svoju četvrtu fabriku u Srbiji otvori baš u Kraljevu, prvenstveno zbog dobre putne komunikacije, prenose srpski mediji.

– Između četiri lokacije koje smo imali u ponudi, odabrali smo Kraljevo. Imajući u vidu dobro poslovanje naše tri fabrike koje već imamo u Srbiji, doneta je odluka da se poslovanje proširi sa četvrtom. Kraljevo je izabrano upravo zbog zemljišne parcele, raspoložive radne snage, i dobre putne komunikacije – priča Saks.

Nova fabrika će biti prva u Kraljevu nakon punih 30 godina i najveća fabrika Leonija u Srbiji. Na „Ratarskom imanju“ će već do kraja godine biti izgrađeno prvih 6.500 kvadratnih metara fabričkkog prostora i zaposleno oko 150 radnika, mahom inženjera i tehničara, dok će već krajem januara 2019. započeti probna proizvodnja kablovskih sistema za jednu od najvećih svetskih automobilskih kompanija, nemački Mercedes.

Planirano je da Leoni u izgradnju i opremanje fabrikih pogona u Kraljevu uloži 60 miliona eura do 2023. godine i ukupno zaposli 5.000 ljudi, dok bi fabrička zgrada, proizvodne površine od 45.000 kvadrata, kompletno trebalo da bude završena do kraja prvog kvartala 2020. godine.

Leoni u Srbiji posluje od 2009. godine, kada je prvu fabrik otvorio u Prokuplju. Fabrika u Malošištu je počela sa radom 2014. a 2017. i fabrika u Nišu. Sve tri fabrike proizvode kablovske setove za svetske proizvođače premijum automobila. U Leoniju u Srbiji trenutno radi oko 6.000 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор