Leoni otvorio još jednu fabriku u Nišu

Nemački proizvođač optičkih vlakana i kablova, kompanija „Leoni“, juče je u Nišu zvanično pustila u rad novi fabrički pogon, površine 20.000 kvadratnih metara, u kojem će posla biti za 1.123 radnika.

U novi pogon za proizvodnju kablova za automobile nemački investitor je uložio oko 22 miliona eura, dok mu je država Srbija pomogla otkupom zemljišta za izgradnju i isplatom subvencija, prenosi agencija „Beta“.

Leoni je do sada u proizvodnju u Srbiji investirao 75 miliona eura i zaposlio više od 6.000 radnika. Plan kompanije je da, zajedno sa najavljenim zapošljavanjem u Nišu, do kraja tekuće godine zaposli još ukupno 2.200 ljudi. Samo u prošloj godini ova kompanija je iz Srbije izvezla proizvoda u vrednosti od 145 miliona eura, po čemu spada među 10 najvećih srpskih izvoznika.

Prvu fabriku u Srbiji Leoni je otvorio u Prokuplju 2009. godine, drugu 2014. u Malošištu kod Doljevca, a prošle godine i treću u Nišu. Direktor Leonija u Srbiji, Klemens Saks, ističe da je od početka svog poslovanja u Srbiji kompanija uplatila u republički budžet 130 miliona eura po osnovu poreza i različitih taksi.

Kako je najavljeno, sa otvaranjem fabrike u Kraljevu naredne godine, koja će imati 45.000 kvadratnih metara proizvodne površine i 20.000 kvadrata pratećeg sadržaja, a u kojoj će biti zaposleno još 4.000 radnika, nemački Leoni će postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih i 110.000 kvadratnih metara fabričkih pogona.

Izgradnja kompleksa u Kraljevu, ukupne vrednosti od oko 60 miliona eura, trebalo bi da počne u septembru ili oktobru ove godine. Saks očekuje da će u januaru i februaru naredne godine biti izgrađeno oko šest hiljada kvadrata novog pogona, dok se kompletan završetak izgradnje može očekivati na kraju 2019. godine.

Nemačka kompanija Leoni, sa sedištem u Nirnbergu, poseduje 93 fabrike u 31 državi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор