Henkel otvorio novu fabriku u Kruševcu

Nemačka kompanija „Henkel“ otvorila je juče u Kruševcu svoju novu fabriku kućne hemije, čijim će proizvodima snabdevati 36 regionalnih, Evropskih i globalnih tržišta.

U novom fabričkom pogonu, u kome će posao dobiti još 50 novih radnika, po prvi put će biti korišćena najsavremenija tehnologija za proizvodnju „Somat“ tableta za mašinsko pranje sudova sa rastvorljivom folijom, prenose mediji u Srbiji.

– Henkel uspešno posluje u Srbiji već više od 15 godina i do sada smo investirali preko 200 miliona eura u modernizaciju i povećanje kapaciteta. Izgradnja novog Somat pogona je trajala 8 meseci i koštala je 20 miliona eura. Naša fabrika u Kruševcu sada ima veliko regionalno skladište i četri pogona za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, toaletnih osveživača, a od danas i Somat tableta. Sa novom fabrikom očekujemo dalji rast izvoza za nekih 20% u ukupnoj vrednosti od 150 miliona eura – objasnio je Dušan Antonijević direktor Henkel Srbija.

Po njegovim rečima, Henkel u Srbiji sve vreme održivo raste, uvodi najnovije tehnologije i ostvaruje značajne uštede u potrošnji vode i energije. Kako ističe, kruševačka fabrika je prva proizvodna lokacija koja ima ISO 50001 sertifikat za energetsku efikasnost, kao i međunarodni sertifikat „Zlatni list“ za liderstvo u energetskom dizajnu.

Povodom otvaranja nove fabrike, amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je poručio da je Henkel vidljiv simbol za sve intenzivniju ekonomsku saradnju dve zemlje. On je podsetio da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija sa oko 44.000 zaposlenih i izrazio želju da se taj pozitivan trend nastavi i ojača.

– Sa našim srpskim partnerima zajedno radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji, kroz sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava. U tome će Nemačka snažno podržati Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji – rekao je Ditman.

Globalni menadžer Henkela za održivi razvoj, kvalitet i digitalne transformacije Wolfgang Weber je potvrdio da je ovo veoma značajna investicija za kompaniju na regionalnom, ali i na globalnom nivou, dok je potpredsednik Marketing sektora za centralnu i istočnu Evropu Michael Czech rekao da svetski poznati brend Somat pripada kategoriji koja je druga po rastu u sektoru „Deterdženti i kućna i hemija“, sa prosečnim rastom u Srbiji većim od 5 posto u prošloj godini.

Henkel u Srbiji posluje od 2003. godine, kada je za 14,6 miliona eura kupio kruševačku kompaniju „Merima“. Nemački investitor je od tada nastavio da se širi, pa je počeo da posluje i u Inđiji i Beogradu. Henkel u Kruševcu ima 200 stalno zaposlenih, dok još oko 500 radnika angažuje preko agencija za zapošljavanje.

Nemački Henkel je osnovan davne 1876. godine, a 1962. godine je izbacio na tržište Somat, prvi deterdžent posebno napravljen za sudomašine. U 2017. Henkel je ostvario prodaju od 20 milijardi eura i operativni profit od 3,5 milijarde. Tri najpoznatija Henkelova brenda su „Persil“, „Scwarzkopf“ i „Loctite“, koji ukupno ostvaruju više od 6,4 milijarde eura prodaje. Nemačka hemijska kompanija širom sveta zapošljava skoro 53.000 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор