MMF procenio rast BDP-a Srbije na 3,5%

Međunarodni monetarni fond je u revidiranom izveštaju zadržao projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od 3,5 posto u 2018. godini, a istu toliku stopu predviđa i za narednu godinu.

U revidiranom izveštaju o perspektivama svetske ekonomije, objavljenom na zvaničnom sajtu MMF-a povodom prolećnog zasedanja Fonda i Svetske banke u Vašingtonu, se navodi da će inflacija u ovoj godini u Srbiji iznositi 2,7 posto, a dogodine dostići 3 procenta.

Takođe se pretpostavlja da će deficit bilansa tekućih plaćanja u ovoj godini biti smanjen sa prošlogodišnjih 4,6 posto bruto društvenog proizvoda na 4,5 posto, dok će u sledećoj godini on dodatno opasti na 4,1 posto BDP-a. Fond projektuje stopu nezaposlenosti u Srbiji na 14,3 posto u ovoj godini, a u sledećoj na 14 procenata, prenose srpski mediji.

MMF je prognozu rasta globalne ekonomije za ovu i narednu godinu zadržao na 3,9 posto, što bi bio najbrži tempo rasta od 2011. godine. U revidiranom izveštaju se takođe navodi i da će globalna trgovina ove godine porasti za 5,1 posto, što će biti njen najbrži rast u poslednjih 7 godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор